Professor Zilmer sai Eesti toitumiskultuuri edendamise eest tunnustuse

Eesti Rukki Selts andis tänavuse Rukkiräägu kultuuriauhinna Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professorile Mihkel Zilmerile, kes on on üle 40 aasta tutvustanud teaduspõhise toitumise aluseid.

Eesti Rukki Selts soovib enda tegevusega aidata kaasa tervisliku toitumise edendamisele. „Eelkõige soovitame enam süüa rukkileiba ja rukkitooteid. Selle mõtte edasiandmisele on Rukki Seltsi liikmena ennast pühendanud ka Mihkel Zilmer. Juba aastakümneid on ta nii sõnas kui kirjas tutvustanud teaduspõhise toitumise aluseid. Eelkõige peab mainima raamatut „Normaalne söömine“, milles on arusaadavalt esitatud viis põhireeglit, kuidas koostada tervisliku hommiku-, lõuna- ja õhtusöögi toidusedelit,“ selgitas valikut seltsi president Vahur Kukk.

Mihkel Zilmerit on tema eluteel tunnustatud märkimisväärselt paljude erinevate tunnustustega. Küsimusele, mida tähendab professorile Rukkiräägu kultuuriauhind, vastas Zilmer, et selline tähelepanu läheb talle südamesse. „Sõbraliku tolerantse Lõuna-Eesti talupojana pole ma teinud ühtegi tööd tunnustuse saamise mõttega. Paraku on läinud nii, et neid on kuidagi vaikselt muudkui kogunenud, mitmed väga kõrged. Kindlasti kuulub Eesti Rukki Seltsi tunnustus aga nende hulka, mis on väga tähendusrikkad ja tugevalt südamesse minevad,“ vastas Zilmer.

Miks peaks eelistama rukkitooteid? Rukkiräägu kultuuriauhinna pälvinud teadlase sõnul võiks sellest pidada pika sisuka loengu. „Hästi lühidalt võiks öelda nii, et rukkitoodetes on suhteliselt palju inimese ainevahetusele toimivaid ja ka kättesaadavas hulgas toitaineid ja mõningaid mitte-toiteainelisi aineid ja seda ka väga heas vahekorras. Aga veel lisateadmiseks. Kui süüa käär rukkileiba koos Hellus keefiriga, siis see üksteist täiendav ja teineteisele lisandusi andev söök on nii ainevahetuse ja inimese seedetraktis oleva kasulike mikroobide jaoks üks parimaid üldse. Ja nagu Lõuna-Eesti talupojad ütlevad – üle mõistuse odav,“ võttis ta rukkitoodete kasulikkuse kokku.

 

Kas leidsite vajaliku informatsiooni? *
Aitäh tagasiside eest!