IN MEMORIAM. Ursel Soomets

Taliharjapäeva nädalal, 15. jaanuaril lahkus meie seast ootamatult biokeemik, õppejõud ja meditsiiniteadlane Ursel Soomets.

Seda kaotust on väga raske taluda ja veel raskem sõnadesse panna, kuna Ursel suutis elurõõmsa ja alati tegusa inimesena, väga hea kolleegina ning parimal viisil meelde jäänud õppejõuna puudutada meist paljusid. 

Ursel Soomets lõpetas 1985. aastal Tartu Riikliku Ülikooli keemikuna bioorgaanilise ja biokeemia eriprogrammi alusel. 1994. aastal kaitses ta Tartu Ülikoolis magistrikraadi ja 2000. aastal Stockholmi Ülikoolis doktorikraadi. Ta on töötanud Tartu Ülikoolis stažöör-uurija, inseneri, vanemassistendi, vaneminseneri, dotsendi ja vanemteadurina. Aastail 2008–2013 oli ta külalislektor Londoni Ülikooli King’s College’is. Aastast 2010 oli Ursel Soomets Tartu Ülikooli üldise biokeemia vanemteadur ja meditsiinilise metaboloomika professor. Tema tööd on tunnustatud väärikate autasudega: Tartu Ülikooli aumärgi (2008), Eesti Vabariigi teaduspreemia (2009), Tartu Ülikooli Kliinikumi teadustööpreemia (2010) ja Tartu Ülikooli väikese medaliga (2012).

Teadlasena oli Ursel Soomets väga heal tasemel originaalsete peptiidide sünteesimisel, rakku tungivate konstruktide loomisel, nende toimemehhanismide molekulaarsete mehhanismide selgitamisel ning viimastel aastatel ka mitmete haiguste metaboloomika uurimisel. Kõikides nendes valdkondades tehtu ja avaldatu on leidnud suurt tähelepanu teiste teadlaste seas, mis väljendub nii tema tööde märkimisväärses, ligi 3400 viitamises kui ka otsestes sidemetes rahvusvaheliselt tuntud teadlastega. Ursel Soomets on ka nelja patendi kaasautor.

Ursel oli mõnus, tegus ja tulihingeline kolleeg ka muudes tegemistes, olgu see ühine uute õpikute koostamine, korvpalli mängimine, mälumänguvõistlustel osalemine, laborite nüüdisaegne teaduslik sisustamine või uute peptiididega seotud tehnoloogiate kasutuselevõtmine.

Igast lahkunud professorist jääb maha otsene vaimne teadusjalajälg. Urseli juhendamisel on kaitstud neli magistritööd ja seitse doktoritööd. See annab meile kindla veendumuse, et tema ideed elavad edasi tema akadeemiliste järglaste vaimsuses ja tegevuses. Inimelu kestuse piiratuse tõttu on see ju väga tähtis.

Puhka rahus, hea kolleeg.

 

Tartu Ülikool

Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkond

Bio- ja siirdemeditsiini instituut

Biokeemia osakond

IN MEMORIAM. Raik-Hiio Mikelsaar

28. mail lahkus meie seast Tartu Ülikooli emeriitprofessor Raik-Hiio Mikelsaar. 

Lahkus rektor Volli Kalm

Lahkus rektor Volli Kalm

Tartu ülikool teatab kurbusega, et meie seast lahkus 23. detsembril ootamatult rektor Volli Kalm.